SEE cult :: Deca Romvila

Deca Romvila

deca-romvila-bozinoski.jpg

Ulična galerija nastavlja 9. novembra predstavljanje angažovane umetnosti izložbom fotografija “Deca Romvila” Ivana Božinoskog, koja se bavi položajem romske dece u divljem naselju u okolini Belvila i poziva na solidarnost i humanost šireg društva.

Izložba prati život Roma, prvenstveno romske dece u novobeogradskom improvizovanom naselju Romvil, u okolini Belvila.

Božinoski je proveo nekoliko meseci družeći se sa stanovnicima tog naselja, istraživajući i dokumentujući njihov život.

“Marginalizovane grupe kao što su Romi, naročito oni fizički izdvojeni u posebnom naselju, suočavaju se sa odbojnošću i nezainteresovanošću pojedinaca i celokupnog društva”, naveo je Božinoski, dodajući da je njegova ambicija da izložbom “Deca Romvila” umanji tu distancu putem fotografije, te da, ukazujući na uslove života najosetljivijih članova romske zajednice – dece, pozove na preko potrebnu solidarnost i humanost.

U okviru izložbe, 1. i 2. decembra biće održana javna diskusija i radionica na teme koje radovi Božinoskog otvaranju, a publika će imati priliku da se upozna sa autorom i podrobnije sagleda položaj dece Romvila.

Izložbu i diskusiju podržava USAID u okviru programa “Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva” kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).

Ulična galerija serijalom od osam izložbi angažovane umetnosti doprinosi prevazilaženju sadašnjeg stanja u širokom spektru društvenih tema i pitanja – od položaja beskućnika, preko prava radnika i položaja starih u gradovima. Namera organizatora tog projekta, udruženja Mikro art, jeste da građanima pruže bolju mogućnost sagledavanja važnosti tih problema, uz poseban fokus na javni prostor kao mesto gde se preplićnu mnogi od tih problema.

(SEEcult.org)

 

Preuzeto  sa  :  http://www.seecult.org/vest/deca-romvila

Advertisements

b92 :: „Deca Romvila“ u Uličnoj galeriji

Izložba fotografija „Deca Romvila“ Ivana Božinoskog biće otvorena 9. novembra u 20 časova,

u beogradskoj Uličnoj galeriji.

 

Izložba prati život romske dece u novobeogradskom improvizovanom naselju Romvil, u okolini Belvila. Ivan Božinoski je proveo nekoliko meseci družeći se sa stanovnicima ovog naselja, uporedo istraživajući i dokumentujući njihov život.

“Marginalizovane grupe kao što su Romi, naročito oni fizički izdvojeni u posebnom naselju, suočavaju se sa odbojnošću i nezainteresovanošću pojedinaca i celokupnog društva. Fotografije imaju dvostruku ulogu: da umanje tu distancu, i da pozovu na solidarnost i humanost“, kaže Božinoski.

Na javnoj diskusiji i radionici koje će se nadovezati na teme koje izložba otvara, 1. i 2. decembra, zainteresovani će imati priliku da se upoznaju sa autorom i da bolje sagledate položaj dece Romvila.

Fotografije koje odslikavaju tema položaj romske dece u okolini Belvila predstavljaju jednu od osam izložbi angažovane umetnosti. Ta serija izložbi podržana je od strane USAID-a u okviru programa „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva” kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).

Preuzeto sa :

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=270&yyyy=2012&mm=11&dd=09&nav_id=658870

Mikro Art :: Izložba fotografija “Deca Romvila” Ivana Bozinoskog

Ulična galerija

DECA ROMVILA

Ulična galerija nastavlja seriju izložbi angažovane umetnosti sa izložbom fotografija Deca Romvila Ivana BožinoskogIzložba koja će se otvoriti 9. novembra 2012. godine u 20 časova bavi se položajem dece u divljem naselju u okolini Belvila.

Izložba prati život Roma, prvenstveno romske dece u novobeogradskom improvizovanom naselju Romvil, u okolini Belvila. Ivan Božinoski je proveo nekoliko meseci družeći se sa stanovnicima ovog naselju, uporedo istraživajući i dokumentujući njihov život.

“Marginalizovane grupe kao što su Romi, naročito oni fizički izdvojeni u posebnom naselju, suočavaju se sa odbojnošću i nezainteresovanošću pojedinaca i celokupnog društva. Moja ambicija sa ovom izložbom je dvojaka: da putem fotografije umanjim tu distancu, kao i da, ukazujući na uslove života najosetljivijih članova te zajednice – dece, pozovem na preko potrebnu solidarnost i humanost“ – govori Ivan o svojoj izložbi.

Na javnoj diskusiji i radionici koje će se nadovezati na teme koje izložba otvara, 1. i 2. decembra 2012. godine, imaćete priliku da se upoznate sa autorom i da podrobnije sagledate položaj dece Romvila.

Izložbu i diskusiju podržava USAID u okviru programa „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva” kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).

Vidimo se! 

Preuzeto sa :    http://www.mikroart.rs/index.php?id=100

Radio solbodna evropa :: „Deca Romvila“ u Uličnoj galeriji Beograda

Život romske dece u „kartonskom naselju“ u Beogradu, tema je izložbe fotografija „Deca Romvila“, autora Ivana Božinoskog, čiji su radovi od petka, 9. novembra, izloženi u Uličnoj galeriji kod pasaža Bezistan. Na 15 fotografija prikazan je delić svakodnevice Roma, prvenstveno romske dece, u novobeogradskom improvizovanom naselju “Romvil”, u okolini Belvila. Tokom četiri meseca druženja sa stanovnicima “Romvila”, Božinoski je, kako kaže, uporedo istraživao i dokumentovao njihov život. U razgovoru za RSE, on objašnjava da je namerno izabrao zimski period, jer je želeo da vidi “kako izgleda njihov život u tim surovim uslovima”. “Bili su uskraćeni za elementarna životna pitanja, poput vode i struje. Oni su imali u celom tom naselju dve česme iz kojih su crpeli vodu za piće i higijenu, što je naravno bilo jako oskudno. Čak sve to smetlište koje je tu postojalo je dosta ugrožavalo njihov život. To je bilo veoma, mogu reći čak i zastrašujuće, kad pogledate decu koja se igraju u celom tom haosu”, ističe Božinoski. Gradske vlasti su u prvoj polovini ove godine počele raseljavanje Roma iz ovog beogradskog naselja. Do sada je preko 200 porodica prebačeno u kontejnerska naselja na periferiji Beograda te u još devet gradova i opština u Srbiji, a Božinoski kaže da će sledeću seriju fotografija napraviti u novim naseljima. No, iako preseljeni u takozvana “higijenska naselja”, Romi su nastavili da se suočavaju sa problemima. U delu Beograda koji se zove Resnik, meštani su nekoliko dana protestovali zbog dolaska novih sugrađana, dok su četiri romske porodice sa 11 dece izbačene iz nužnog smeštaja u Leskovcu. Kritike su stizale i iz nevladinog sektora, pa je Amnesti Internešnal ukazao na to da gradske vlasti koje sprovode raseljavanje nisu napravile nikakav plan “niti su imali bilo kakve konsultacije sa porodicama koje tu žive, što je suprotno međunarodnim pravima”. Odnos većinske zajednice prema Romima se, smatra Božinoski, uglavnom svodi na nerazumevanje, zbog čega romska populacija gaji nepoverenje. To je iskusio i sam tokom rada u „Romvilu“. „Moja poenta je bila da fotografišem celokupnu romsku zajednicu, međutim, kako sam ja prilazio, tako su oni bežali od kamere. Ograđivali su se time da neće da se fotografišu za novinare i ljude koji dolaze da ih eksploatišu“, objašnjava on. Saradnju je vremenom ostvario najpre sa decom, a potom su se „oslobodili“ i stariji žitelji naselja. „Jednostavno, bez poverenja i komunikacije koja je bila svakodnevna, nije moglo drugačije“, zaključuje Božinoski, sa kojim će Beograđani moći da se lično upoznaju 1. i 2. decembra, kada će biti organizovane radionice i diskusije o temama koje izložba otvara.

Preuzeto sa :

http://www.slobodnaevropa.org/content/deca-romvila-u-ulicnoj-galeriji-beograda/24769888.html

CLUB UNESCO SORBONNE :: IVAN BOZINOSKI EXPO UNESCO

 

L’UNESCO et ses partenaires ont célébré

 La Journée internationale contre le racisme

et toute forme de discrimination

du 21-23 mars 2012 au Palais de l’UNESCO.

A cette occasion la Fédération Française des Clubs UNESCO

a invité les ambassadeurs,

les représentants de l’UNESCO,

les clubs UNESCO,

ainsi que les acteurs importants

de la société civile ad hoc.

La plateforme de Haut Niveau a été accompagnée

d’un symbole fort

qui illustrait la lutte contre la discrimination :

le photographe serbe IVAN BOZINOSKI

a exposé ses photos portant sur les enfants

des habitations provisoires « Romville ».

IVAN BOZINOSKI a rejoint l’assemblé

afin de présenter ses travaux.

Toute au long de l’événement,

les intervenants et les participants ont eu l’occasion

d’observer et apprécier les photos

de photographe serbe fort talentueux.

Suite à ses engagements importants et fondamentaux, puis,

suite à la conférence et exposition qu’ IVAN BOZINOSKI

a présenté à l’Université de Paris Sorbonne

le 26 mars 2012,

le Club UNESCO Sorbonne l’a nommé :

membre du Club à titre honorifique.

 Le Club UNESCO Sorbonne saisit cette occasion pour rappeler

l’Article premier de

La Déclaration universelle des droits de l’homme :

« Tous les êtres humains naissent

libres et égaux en dignité et en droits.

 Ils sont doués de raison et de conscience

et doivent agir les uns envers les autres

dans un esprit de fraternité. »

24 sata :: Predstavnici UNESKO-a oduševljeni fotografijama iz Srbije

Srpski fotograf Ivan Božinoski predstavio je izložbu fotografija “Deca Romvila” u sedištu UNESKO-a u Parizu, povodom Međunarodnog dana borbe protiv diskriminacije.

Izložba je priređena u okviru tribine kojoj su prisustvovali ambasadori, predstavnici UNESKO-a, klubova i centara, kao i nevladine organizacije za borbu protiv rasizma, saopštila je Organizacija srpskih studenata iz inostranstva (OSSI).
Nakon tribine učesnici su izneli pozitivne utiske o fotografijama, a Rima Karatijan iz sektora za kulturu UNESKO-a pohvalila je izložbu, istakavši da “umetnička dela iz Srbije predstavljaju sjajan imidž za tu zemlju”. Srpskom fotografu je čestitala i ambasadorka Srbije pri UNESKO-u Zorica Tomić.
Posle ovog događaja, Božinoski je održao predavanje na Univerzitetu Sorbona na poziv Aleksandra Protića, predsednika UNESKO kluba i upravnika Interkulturnog foruma ovog univerziteta.
Time je Božinoski postao počasni član UNESKO kluba Univerziteta Sorbona i OSSI čiji se ogranak nalazi u Parizu.

RTS :: Božinoski u Parizu

Ivan Božinoski, srpski fotograf izložio radove “Deca Romvila” u okviru međunarodnih Dana borbe protiv diskriminacije Uneska u Parizu. Beogradski fotograf bio je počasni fotograf Uneska, krajem marta u Parizu. Izložio je kolekciju fotografija «Deca Romvila».

029 full.jpg

Uoči međunarodnih Dana borbe protiv diskriminacije (21.-23. Mart 2012.) organizovana je međunarodna tribina koja je okupila mnogobrojne ambasadore, Unesko klubove i centre, nevladine organizacije za borbu protiv rasizma, ljudska prava… Ivan Božinoski je bio jedini umetnik koji je izložio svoje fotografije prilikom ovog događaja. «Umetnička dela izložena jedino iz Srbije, i u tako plemenitoj ideologiji sjajni su za imidž vaše zemlje», izjavila je Rima Kharatjan iz sektora kulture Uneska.

Evrard, Ivan, Rima, Yves full.jpg

Ivan Božinoski je 26. marta na poziv Aleksandra Protića, predsednika Unesko kluba i upravnika Interkulturnog foruma na Univerzitetu Sorbona, održao predavanje na u okviru redovnih studija gde je i izložio svoje fotografije. Tokom izložbi u Parizu, fotografa su primili Zorica Tomić, ambasadorka Srbije pri Unesku, predstavnici Kulturnog Centra Srbije, kao i predstavnici Organizacije srpskih studenata u inostranstvu OSSI.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/rts/sr/RTS+Satelit/story/1518/SAT+vesti/1075278/Bo%C5%BEinoski+u+Parizu.html