SEE cult :: Deca Romvila

Deca Romvila

deca-romvila-bozinoski.jpg

Ulična galerija nastavlja 9. novembra predstavljanje angažovane umetnosti izložbom fotografija “Deca Romvila” Ivana Božinoskog, koja se bavi položajem romske dece u divljem naselju u okolini Belvila i poziva na solidarnost i humanost šireg društva.

Izložba prati život Roma, prvenstveno romske dece u novobeogradskom improvizovanom naselju Romvil, u okolini Belvila.

Božinoski je proveo nekoliko meseci družeći se sa stanovnicima tog naselja, istraživajući i dokumentujući njihov život.

“Marginalizovane grupe kao što su Romi, naročito oni fizički izdvojeni u posebnom naselju, suočavaju se sa odbojnošću i nezainteresovanošću pojedinaca i celokupnog društva”, naveo je Božinoski, dodajući da je njegova ambicija da izložbom “Deca Romvila” umanji tu distancu putem fotografije, te da, ukazujući na uslove života najosetljivijih članova romske zajednice – dece, pozove na preko potrebnu solidarnost i humanost.

U okviru izložbe, 1. i 2. decembra biće održana javna diskusija i radionica na teme koje radovi Božinoskog otvaranju, a publika će imati priliku da se upozna sa autorom i podrobnije sagleda položaj dece Romvila.

Izložbu i diskusiju podržava USAID u okviru programa “Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva” kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).

Ulična galerija serijalom od osam izložbi angažovane umetnosti doprinosi prevazilaženju sadašnjeg stanja u širokom spektru društvenih tema i pitanja – od položaja beskućnika, preko prava radnika i položaja starih u gradovima. Namera organizatora tog projekta, udruženja Mikro art, jeste da građanima pruže bolju mogućnost sagledavanja važnosti tih problema, uz poseban fokus na javni prostor kao mesto gde se preplićnu mnogi od tih problema.

(SEEcult.org)

 

Preuzeto  sa  :  http://www.seecult.org/vest/deca-romvila

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s