Zvanični mediji dijaspore :: UNESCO i Sorbona oduševljeni srpskom fotografijom

Beogradski fotograf Ivan Božinoski bio je počasni fotograf Uneska u Parizu, gde je izložio svoju kolekciju fotografija « Deca Romvila ». Uoči medjunarodnih Dana borbe protiv diskriminacije 21.-23. Mart 2012. organizovana je medjunarodna tribina koja je okupila mnogobrojne ambasadore, UNESCO klubove i centre, nevladine organizacije za borbu protiv rasizma, ljudska prava i sl. Ivan Božinski je bio jedini umetnik koji je izložio svoje fotografije prilikom prestižnog dogadjaja.

Izlozba srpskog fotografa je izazvala oduševljenje medjunarodne zajednice, Uneskovih predstavnika, kao i predstavnika nevladinih organizacija. « Umetnička dela izlozena jedino iz Srbije, i u tako plemenitoj ideologiji sjajni su za imidž vase zemlje », izjavila je Rima Kharatjan iz sektora kulture Uneska. Slične izjave pohvala i oduševljenja preplavili su UNESCO za vreme izložbe.

Ivan Božinoski je zatim 26. marta na poziv Aleksandra Protića, predsednika UNESCO kluba i upravnika Interkulturnog foruma na Univerzitetu Sorbona, održao predavanje na čuvenom fakultetu u okviru redovnih studija gde je i izložio svoje fotografije. Posle izložbe, upriličen je i koktel prilikom kojeg su svoje izuzetno pozitivne utiske izrazili direktori studija, profesori  i studenti Sorbone.

Tokom izložbi u Parizu, mladog fotografa su primili sa čestitkama ambasadorka Srbije pri Unesku Zorica Tomić, predstavnici Kulturnog Centra Srbije, kao i predstavnici Organizacije srpskih studenata u inostranstvu OSSI. Svojim sjajnim radom, Ivan Božinoski je zaslužio da postane počasni član UNESCO kluba Univerziteta Sorbona, kao i počasni clan OSSI Pariz.

Ivan Božinoski, uprkos sjajnim medjunarodnim uspesima je trenutno nepoznat srpskoj javnosti i celokupni svoj rad koji proslavlja Srbiju u inostranstvu finansira potpuno sam.

UNESCO i NVO delegati

Predstavnici UNESCO, WFUCA, FFCU i NVO u Uneskovoj konferencijskoj sali, u pozadini radovi Ivana Bozinoskog.
Najava za izlozbu
Govor za borbu protiv diskriminacije Aleksandra Protica i najava radova Ivana Bozinoskog

srpske fotografije u konferencijskoj sali UNESCA

Preuzeto sa: http://www.srbiufrancuskoj.fr/vesti-iz-francuske/cid105-1692/unesco-i-sorbona-odusevljeni-srpskom-fotografijom

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s